A legelők központi idegrendszert izgató hatású mérgező növényei
A központi idegrendszer izgalmára, károsodására utaló jellegzetes tünetek az
ingerlékenység fokozódása vagy csökkenése, sokszor tompultság, aluszékonyság,
tudatzavar, izomrángás vagy általános izomremegés. A növények elfogyasztása után a
testhőmérséklet csökken, erős nyálzás vagy izzadás következik be, pupillatágulat
figyelhető meg.
Csattanó maszlag
Nitrogénben, humuszban gazdag talajokon, gyomtárulásokban,
parlagokon fordul elő nagy tömegben, de egyes növénykultúrákat is
nagy tömegben szennyező gyomnövény. Minden része, de
különösen a levelei és a magjai atropint, hioszciamin és szkopolamin
alkaloidát tartalmaznak. Fiatal növényben a szkopolamin magasabb
koncentrációban fordul elő, mint a későbbi fenológiai fázisok során.
Mellékalkaloidokként apoatropint és nikotint tartalmaz. A lovak
elkerülik, de a szénával könnyen felvehetik. A mérgezés fő forrása a
csattanó maszlag magjával szennyezett szemes kukorica, illetve ocsúja. (1-1,5 kg friss
növény elfogyasztása után már 5-8 óra múlva elhullás következik be, és a kényszervágott
állat húsa is mérgező!)
A klinikai tünetek – kólikás nyugtalanság, tág pupilla, száj, orr nyálkahártyájának
kiszáradása, tachycardia, perifériás keringési elégtelenség, bélmozgás leállása,
bélsárrekedés, felfúvódás – 60-300 g maszlagmag felvétele után már egy napon belül
jelentkeznek.
Készítették:
Denkinger Géza, Domahidy Gergely, Holló-Szabó Péter, Izing Simon, Jóźwiak Ákos , Kolozsvári Tímea, Kunsági Zoltán, Kutasi Orsolya, Marton Zsófia, Rőzséné Büki Etelka
( MgSzHK Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság ,SZIE ÁOTK Nagyállatklinika, Üllő ,Fejér Megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság )