en- A lovak takarmányozásának alapelvei
A lovakat egyedileg kell takarmányozni a következő indokok miatt:
- emésztési és anyagcsere különbségek
- a különböző termelési- és teljesítménypotenciálok és -elvárások
- egészségi állapot
- takarmányok hasznosítható táplálóanyag-tartalma
- táplálóanyagok kölcsönhatása
- klimatikus és környezeti tényezők
- korábbi takarmányozás
A takarmányszükségletet leginkább befolyásolja az élőtömeg, az életkor, a munkavégzés,
a vemhesség, a laktáció, a növekedés, a fajta, a környezet, az egészségi állapot. A lovakat
a pontos takarmányszükséglet megállapítása érdekében küllemi bírálatnak, illetve
kondíciópontozásnak kell alávetni. A kondíciós pontok a következők: 1 – gyenge, 2 –
nagyon sovány, 3 – sovány, 4 – mérsékelten sovány, 5 – közepes, 6 – mérsékelten
elhízott, 7 – elhízott, 8 – kövér, 9 – extrém kövér.
Az 5-ös kondíciópont definíciója: a hát egyenes, nincs gyűrődés, nem áll ki a gerinc, a
bordák szemmel nem elkülöníthetőek, de könnyen tapinthatóak. A faroktő körüli zsír
puhán tapintható, a mar kereknek tűnik. A nyak és a váll törés nélkül kapcsolódik.
Az optimális kondíció az életkor és a hasznosítás formájának függvénye, a legideálisabb a
lovak 5-ös kondícióban tartása, Tenyészkancáknál, illetve tenyészméneknél
megengedhető a 6-os, illetve a 7-es kondíciópont, azonban ez is csak fedeztetési idény
előtt.
Készítették:
Denkinger Géza, Domahidy Gergely, Holló-Szabó Péter, Izing Simon, Jóźwiak Ákos , Kolozsvári Tímea, Kunsági Zoltán, Kutasi Orsolya, Marton Zsófia, Rőzséné Büki Etelka
( MgSzHK Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság ,SZIE ÁOTK Nagyállatklinika, Üllő ,Fejér Megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság )