Az köztudott, hogy a gabonák feldolgozásának legfőbb előnye az emészthetőség javítása és így lovaink biztonságosabban tudják a gabonákat megenni és emészteni. Mi a HEVONEN-nél💙 minden nyersgabonát külön-külön feldolgozottan keverünk be és utána optimalizáljuk a vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mi ennek az előnye?Tulajdonképpen az, hogy a vitaminokat és ásványi anyagokat pontosan be tudjuk keverni a tápjainkba, nem pelletálljuk le megint, mivel sajnos a pelletállás alatt rengeteg értékes vitamin és ásványi anyag mennyiség lecsökken/elveszik. A pelletállás csakis magas hőfokon (70-80° C), vízzel történik, és a keletkező gőz segít a gabonákat feltárni. Ez alacsonyabb hőmérsékleten nem sikerül és csak mechanikai préselésről beszélünk akkor, alacsonyabb hővel - főleg a kukorica emészthetőségét nehéz javítani alacsony hővel. A magas hő és a pellet készítés nedvesítésének hátránya viszont a vitaminok és ásványi anyagok csökkenése/elvesztése.Az A-vitamin nagyon érzékeny a hőre, a fényre és az oxigénre. A pelletálás során jelentős része lebomolhat, ami csökkenti tápanyag-elérhetőségét a végső pelletált akarmányban.
A D-vitamin hőre is érzékeny. Noha stabilabb, mint az A-vitamin, némi veszteség még mindig előfordulhat a pelletálási folyamat során.
Az E-vitamin hajlamos az oxidációra, és lebomolhat a pelletálás magas hőmérséklete és mechanikai igénybevétele során. Antioxidáns tulajdonságai miatt a feldolgozás során különösen reagál az oxigén expozíciójára.
A K-vitamin némi veszteséget tapasztalhat a pelletálás során, bár általában stabilabb, mint az A-, D- és E-vitamin. A veszteségek azonban továbbra is jelentősek lehetnek a pelletálás körülményeitől függően.
A B-vitaminok, különösen a tiamin (B1), a riboflavin (B2) és a piridoxin (B6) érzékenyek a hőre. A tiamin különösen hajlamos a lebomlásra a pelletálás során. A B12-vitamin stabilabb, mint a többi B-vitamin, de még mindig befolyásolhatja.
A vitaminok mellett a fehérjék (aminosavak) is sérülnek.
A HEVONEN💙 az összes tápjában hidrotermikusan feltárt (110-120°C) pelyhesített gabona található és a végén adtuk hozzá a vitaminokat és ásványi anyagokat, hogy a lovad szinte hiány nélkül hozzájusson az összeshez veszteség nélkül. A pelyhesítés úgy történik, hogy gőzzel feltárják a megtisztított gabonaszemeket, majd megszárítják és hengerpárok között pelyhekké szétnyomják. A gabonaszemek belsejében lévő értékes vegyületeket, tápanyagokat feltárják és nagy mértékben javul az emészthetőség.
Mindig friss, valóban természetes tápok, szintetikus tartósítószerek nélkül. Mert nekünk a lovad az első!💙