Lótakarmányozási kifejezések
Aminosavak
A fehérje "építőelemei", amelyek a test minden szövetének, különösen az izomzatnak fontos részét képezik. A lónak körülbelül 22 különböző aminosavra van szüksége, amelyek egy részét maguk is elő tudják állítani, másokat pedig a táplálékkal kell kiegészíteni, és ezeket "esszenciálisnak" nevezik: Lizin, Treonin, Metionin, Arginin, Hisztidin, Izoleucin, Fenilalanin, Triptofán, Valine.
Antioxidánsok
A szabadgyökök károsak lehetnek a sejtekre, és a normál anyagcsere-működés során keletkeznek. A szervezet védekező mechanizmusokkal rendelkezik ellenük, amelyeket antioxidánsoknak neveznek. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, különösen az E-vitamin és a szelén antioxidánsok, és minden HEVONEN kevert takarmányban szerepelnek.
Biológiai hozzáférhetőség
Arra utal, hogy a tápanyagok, különösen az ásványi anyagok milyen könnyen felszívódhatnak az emésztőrendszerből és hasznosíthatók a szervezetben.
Szénhidrát
Hosszú láncú molekulák, amelyek energiát biztosítanak a test minden alapvető funkciójához a légzéstől az izomösszehúzódásig. Az oldható szénhidrát cukrokat és keményítőt tartalmaz, amelyek glükózzá bomlanak le az alapvető sejtműködéshez. Az oldhatatlan szénhidrát közé tartozik a cellulóz, amely a növények rostos része, és amelyet a baktériumok a ló hátsó bélrendszerében illékony zsírsavakra és további energiaforrásokká bomlanak le.
Kelátok
Olyan ásványi anyagok leírására használt kifejezés, amelyek más molekulákhoz, például fehérjékhez vagy szénhidrátokhoz kapcsolódnak, és az ásványi anyagok biológiai hozzáférhetőségének javítására szolgálnak.
Összetett takarmány (3in1)
Általános kifejezés, amely a teljesen kiegyensúlyozott termékeket jelenti, amelyeket pellet vagy keverék formájában állítanak elő, hogy a lovak szálastakarmányozása mellett etessenek. Koncentrátumnak vagy abraktakarmánynak is nevezik.
Takarmánykoncentrátum
Lásd: Összetett takarmány
Kondicionálás
A test kondíciójának és "felső vonalának" - topline javítására és fenntartására fogyásra hajlamos lovak esetében.
COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség)
A légutak elzáródását okozó betegség, amelynek tünetei lehetnek, beleértve a köhögést és az orrfolyást. Általában a szénában, szalmában és egyéb alomban lévő porral és spórákkal szembeni allergia okozza. Gondos kezelésre van szükség a tünetek távol tartásához.
Emészthető energia (DE)
Ez a lótakarmányok becsült energiatartalmának mértéke, és a gyártók "táplálékonként" mega Joule-ban kilogrammonként (MJ/kg) adják meg.
Elektrolitok
Az elektrolitok a testfolyadékban található ásványi anyagok, amelyek elektromos töltéssel rendelkeznek és elengedhetetlenek a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. A jelentős elektrolitveszteség a fáradtság korai megjelenése miatt veszélyeztetheti a teljesítményt.
ERS (terheléses rabdomiolízis szindróma)
Olyan betegség, amely izomkárosodást okoz a hátban a tejsav felhalmozódása miatt, amely akkor képződik, amikor az izmok glikogént használnak fel. Gondos kezelés és diéta szükséges a kiújulás elkerülése érdekében.
Extrudálás
Az extrudálás olyan eljárás, mely alkalmas arra, hogy 5-15% nedvességtartalmú termékeket (szója, gabonafélék) kezeljenek, az ehhez szükséges energiához ne legyen szükség extra hőre (forró víz, gőz) fűtőkészüléken keresztül (szárazextrudálás). A takarmány extrudálásakor az alkotórészek a vízzel a komplett főzési folyamat alatt reakcióba lépnek úgy, hogy az extrudált anyagok vegyi és fizikai jellegében jelentős változások mennek végbe. A keményítő elkocsonyásítása extrudálással növeli az enzimek aktivitását. A keményítő szemcsék szétbontása gyorsítja az emésztést. Az extrudált gabonatermékeket a malacok, lovak, juhok, szarvasmarhák stb. takarmányaiban használják fel, mégpedig legtöbbször fiatal állatok részére az elválasztás előtt és után, amikor az enzim feldolgozó szervük még nincs teljesen kifejlődve.
Zsírsavak
A zsírok és olajok építőkövei. A különböző típusú zsírsavak aránya az étrendben hatással van az egészségre és a jólétre, például az Omega 3 és Omega 6 egyensúlyára.
Rost
A növények rostos részeiből származó rostok biztosítják a ló bélrendszerének egészséges működését, és lassú felszabadulású energiaforrást jelentenek.
Teljesen kiegyensúlyozott
Megfelelő mennyiségű tápanyagot (fehérje, vitaminok, ásványi anyagok) biztosít az egyes termékek adott céljának megfelelően, ha az ajánlott mennyiségben etetik.
Kocsonyásodás
Ez a gabonafélék főzésekor fordul elő. A hő felszakítja a keményítő molekulákat, megváltoztatja a molekulaszerkezetet és a lánchosszt, ami megnöveli a felületet, ezáltal növeli a keményítő emészthetőségét.
Glikogén
A ló és más állatok a felesleges glükózt glikogénként tárolják az izmokban és a májban, hogy energiaként használják fel, amikor az igény megnövekszik.
Gabonamentes
Nem tartalmazza a hagyományos nyers gabonaszemeket, így jobban megfelel az izgatottságra hajlamos lovaknak.
Magas rosttartalmú
Magas rost arány (több mint 10%) egy adott koncentrátum adagban.
Alacsony kalóriatartalmú
Az "alacsony kalóriatartalmú" takarmánynak biztosítania kell a tápanyagok (fehérje, vitaminok, ásványi anyagok) egyensúlyát a jó egészség érdekében, csökkentett kalóriatartalom mellett. Kis mennyiségben történő takarmányozásra kialakítva, a kalória-hozzájárulás a teljes étrendhez minimális, így ezek a termékek segíthetnek megelőzni a súlygyarapodást vagy elősegítik a fogyást.
Makro ásványi anyagok
Százalékban (%) kifejezve, a testfelépítéshez, a folyadékegyensúly fenntartásához, az idegvezetéshez és az izomösszehúzódáshoz szükséges. A makro ásványi anyagokra nagyobb mennyiségben van szükség az étrendben, mint a mikro- vagy nyomelemekre.
Mikro (nyom)ásványi elemek
mg/g-ban (vagy ppm-ben) kifejezve, és nagyszámú biológiai reakció szabályozásában részt vevő "metalloenzimek" komponenseiként szükséges. Kisebb mennyiségben szükséges, mint a makro ásványi anyagok, de nem kevésbé fontosak.
Ásványi elemek/anyagok
A test felépítéséhez és működéséhez szükséges molekulák összetevői. A vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagok megfelelő egyensúlya nagyon fontos, mivel az egyik ásványi anyag megzavarhatja a másik felszívódását, így ha túlzottan etetjük, az a másik hiányát okozhatja. Makro vagy mikro ásványok közé sorolható.
"Nem fűt"
Olyan takarmány, amely kevésbé valószínű, hogy izgató viselkedést vált ki egyes lovaknál és póniknál, ha az ajánlott adaggal etetik.
Prebiotikumok
Nem tartalmazhat élő szervezeteket. Segít előmozdítani az egészséges bélműködést azáltal, hogy olyan táplálékforrást biztosít, amelyet csak a jótékony baktériumok tudnak hasznosítani, vagy a kórokozó baktérium fajok elmosásával.
Probiotikumok
Élő baktérium populációkat tartalmaz, amelyek célja az emésztőrendszer egészséges mikroorganizmus-populációját helyreállítása.
PSSM (poliszacharid tárolási myopathia)
Erősebb izomzatú fajtákra, például quarter horse-ra, melegvérűekre jellemző betegség, amely megakadályozza a glikogén normál anyagcseréjét. A pontos mechanizmus még nem teljesen ismert, de a betegségben szenvedő lovak nem képesek elviselni a szénhidráttöbbletet az étrendjükben.
Fehérje
Szükséges a testszövetek, például az izmok, a vér, a bőr, a szőr és a pata növekedéséhez és helyreállításához. Aminosavakból áll, amelyek egy részét az étrendnek kell biztosítania.
Minőségi fehérje
Ez a kifejezés azt jelzi, hogy a fehérjeforrás jó mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat, amelyeket a ló étrendjében kell biztosítani. A minőségi fehérje biztosítja az összes testszövet létfontosságú összetevőit, beleértve az izmokat is, ezért fontos az izomtónus és a felső vonal elősegítése szempontjából.
Keményítő
Glükóz molekulákból álló szénhidrát. Ez a gabonafélék által biztosított fő energiaforrás.
Nyersek
A gabonafélékre vagy azok összetevőire utaló kifejezés, ha azokat egyenként etetik, nem pedig előre elkészített, tápanyag-kiegyensúlyozott keverékben vagy kockában, pl. zab, árpa, kukorica stb. Mivel bizonyos tápanyag hiányban szenvednek, a legjobb, ha kiegyensúlyozóval kiegészítik őket. Ha a már kiegyensúlyozott takarmányhoz nyers gabonákat adunk, az egyensúly hiányt okoz, és ezt kerülni kell.
Vitaminok
Összetett molekulák, amelyek számos alapvető testi funkcióban vesznek részt. Zsírban oldódó és vízoldható típusokra osztják, amelyek befolyásolják a felszívódást, a raktározást és a kiválasztást. A vitaminok megfelelő egyensúlya fontos, mivel befolyásolhatják más tápanyagok felhasználását.
Vízben oldódó szénhidrátok (WSC)
Ezek vízben vagy bélnedvekben oldódó szénhidrátok, köztük keményítő, egyszerű cukrok és fruktán. Minden takarmány, beleértve a szálastakarmányt és a legelőt is, tartalmaz WSC-t, és ezek csökkentése és szabályozása fontos a laminitisre hajlamosak kezelésekor.
Élesztő (Yeast)
Fokozza a rostok emésztését a cellulózemésztő baktériumok stimulálásával. Különösen előnyös az idősebb lovak számára, akik kevésbé hatékonyak a rost emésztésében, a gyengébb távlovak lovak számára, akik csökkentett mennyiségű takarmányt fogyaszthatnak.
