KÖRÖMVIRÁG – Calendula officinalis

KÖRÖMVIRÁG – Calendula officinalis

IDÉZET (John Gerard, 1597):

"A körömvirág virágai és levelei lepárlás után csökkentik a gyulladást és megszüntetik a fájdalmat."

KÖZNÉV: Körömvirág, Bíborköröm, Mária virága, Aranyvirág.
ELTERJEDÉS: Őshonos Egyiptomban és a Földközi-tenger térségében, ma világszerte kerti növény.
FELHASZNÁLT RÉSZEI: Sziromlevelek és virágfejek.
GYŰJTÉS: Nyáron és ősszel, a teljes virágfejeket vagy csak a szirmokat szedik, majd óvatosan szárítják, hogy megőrizzék a színüket.

HATÁSAI:

Összehúzó, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító (vulnerárium), fertőtlenítő, gombaellenes, epehajtó, vírusellenes.

ALKALMAZÁS:

  • Hagyományosan: vértonikként, illetve ideges vagy stresszes lovaknál.

  • Modern használatban: bőr-, gyomor- és húgyúti panaszokra.

  • Tartalmaz illóolajat és A-vitamin előanyagot (karotinoidokat).

  • Tinktúra vagy kivonat formájában gyakran használják kenőcsökben, krémekben vágások, zúzódások, égések és fekélyek kezelésére.

  • Belsőleg: gyomorfekély és gyulladás ellen, valamint kiváló vértisztító és gombaellenes hatású a benne lévő kén miatt.

  • Teaként/lotionként: a virágokból készített főzet kiváló szemlemosóként irritált, gyulladt szemre.

  • Csalánnal és galajjal kombinálva hatékonyan támogatja a nyirok- és húgyutakat, valamint bőrproblémák esetén is használható.

👉 ADAGOLÁS:

  • Belsőleg: 15–20 gramm virág naponta a takarmányban.

  • Külsőleg: 3 marék virágfejet ½ liter (kb. 1 pint) forró vízzel leforrázni, majd lemosóként vagy borogatásként alkalmazni bőrpanaszokra.