KÖRÖMVIRÁG – Calendula officinalis
KÖRÖMVIRÁG – Calendula officinalis
IDÉZET (John Gerard, 1597):
"A körömvirág virágai és levelei lepárlás után csökkentik a gyulladást és megszüntetik a fájdalmat."
KÖZNÉV: Körömvirág, Bíborköröm, Mária virága, Aranyvirág.
ELTERJEDÉS: Őshonos Egyiptomban és a Földközi-tenger térségében, ma világszerte kerti növény.
FELHASZNÁLT RÉSZEI: Sziromlevelek és virágfejek.
GYŰJTÉS: Nyáron és ősszel, a teljes virágfejeket vagy csak a szirmokat szedik, majd óvatosan szárítják, hogy megőrizzék a színüket.
HATÁSAI:
Összehúzó, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító (vulnerárium), fertőtlenítő, gombaellenes, epehajtó, vírusellenes.
ALKALMAZÁS:
-
Hagyományosan: vértonikként, illetve ideges vagy stresszes lovaknál.
-
Modern használatban: bőr-, gyomor- és húgyúti panaszokra.
-
Tartalmaz illóolajat és A-vitamin előanyagot (karotinoidokat).
-
Tinktúra vagy kivonat formájában gyakran használják kenőcsökben, krémekben vágások, zúzódások, égések és fekélyek kezelésére.
-
Belsőleg: gyomorfekély és gyulladás ellen, valamint kiváló vértisztító és gombaellenes hatású a benne lévő kén miatt.
-
Teaként/lotionként: a virágokból készített főzet kiváló szemlemosóként irritált, gyulladt szemre.
-
Csalánnal és galajjal kombinálva hatékonyan támogatja a nyirok- és húgyutakat, valamint bőrproblémák esetén is használható.
👉 ADAGOLÁS:
-
Belsőleg: 15–20 gramm virág naponta a takarmányban.
-
Külsőleg: 3 marék virágfejet ½ liter (kb. 1 pint) forró vízzel leforrázni, majd lemosóként vagy borogatásként alkalmazni bőrpanaszokra.