ROZMARING - Rosmarinus officinalis

ROZMARING (Rosmarinus officinalis)
ELTERJEDÉS: Dél-Európában őshonos, de világszerte termesztett.
FELHASZNÁLT RÉSZE: Levelek.
GYŰJTÉS: A levelek a virágzáskor a legértékesebbek, de nyáron bármikor gyűjthetők.
HATÁSAI: Gyulladáscsökkentő, tonizáló, antiszeptikus, stimuláló, helyi vérbőséget okozó, görcsoldó, emésztést segítő.
FELHASZNÁLÁS:
A rozmaringlevél javítja a vérkeringést, tisztítja a vért, és serkenti az emésztést, különösen stressz vagy idegi feszültség esetén.
Specifikus gyógynövény reumás panaszokra és májműködésre, flavonoidjai erősítik a hajszálereket. Illóolajai antibakteriális és gombaölő tulajdonságúak.
ADAGOLÁS: Napi 1 marék friss levél vagy 15 g szárított, a takarmányhoz keverve.
FIGYELMEZTETÉS:
Ne adja vemhes kancáknak. Az illóolajok (pl. timol, kámfor) miatt a rozmarint tartalmazó készítmények használatát célszerű az FEI vagy Jockey Club versenyek előtt legalább 10 nappal megszüntetni, mert nyomai kimutathatók lehetnek a vérből, és tiltott anyagnak minősülhetnek.