VÖRÖS SZIL / SLIPPERY ELM - Ulmus rubra, U. fulva

VÖRÖS SZIL / SLIPPERY ELM (Ulmus rubra, U. fulva)
KÖZNÉV: Vörös szil, indiai szil, édes szil.
ELTERJEDÉS: Észak-Amerika középső és keleti területei.
FELHASZNÁLT RÉSZE: A belső kéreg (por formájában).
HATÁSAI: Nyálkaanyag-tartalmú, tápláló, bőrpuhító, összehúzó.
FELHASZNÁLÁS:
A csúszós szil nyálkaanyaga miatt belsőleg és külsőleg is gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. Külsőleg borogatásként (pl. mályvagyökérrel keverve) használható fekélyek, tályogok és sebek kezelésére. Belsőleg gyomor- és bélgyulladás, fekély vagy hasmenés esetén.
ADAGOLÁS: 1–2 evőkanál por langyos vízzel, joghurttal vagy mézzel keverve. Csikóknál joghurttal összekeverve szájon át adagolható.
Borogatásként forró vízzel pasztává keverve, majd langyosan az érintett területre helyezve, rendszeresen cserélve.