Hogyan Tartsuk Formában az Idősebb Lovakat: A Takarmányozás és Gondozás Titkai
Equine Science Blog
A fehérjék és az aminosavak kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek alapvetően befolyásolják a lovad egészségi állapotát. A következőkben jobban megismerkedhetünk ezekkel az alapvető tápanyagokkal és azok hatásaival.
A foszfor (P) a ló szervezetében számos elengedhetetlen funkciót lát el, mégis gyakran kevesebb figyelmet kap, mint például a kalcium (Ca). Pedig ez a két ásványi anyag szoros együttműködésben vesz részt a csontozat felépítésében és fenntartásában.
A szója a takarmányban és a tévhitek
A szójababot és a szójabab melléktermékeit általában lótakarmányok összetevőjeként használják és etetését sok tévhit övezi. Az egész szójabab egy hüvelyes mag, elsősorban fehérje- és zsírforrásként használják a lótakarmányokban. A szójaolaj ízletes és könnyen beszerezhető zsírforrás a lótakarmányokban, és néha felülkezelik, hogy növelje a zsír- és...
Vitaminok és ásványi anyagok
Hat alapvető tápanyagcsoport létezik: szénhidrátok, fehérjék, zsírok, víz, valamint vitaminok és ásványi anyagok. A jó minőségű takarmány elegendő szénhidrátot, fehérjét és zsírt biztosít, valamint a ló szükségleteinek szükségleteit kielégíti az esszenciális vitaminok és ásványi anyagok tekintetében. Azonban, a takarmány vitamin- és...
Lótakarmányozási kifejezések
Aminosavak
A fehérje "építőelemei", amelyek a test minden szövetének, különösen az izomzatnak fontos részét képezik. A lónak körülbelül 22 különböző aminosavra van szüksége, amelyek egy részét maguk is elő tudják állítani, másokat pedig a táplálékkal kell kiegészíteni, és ezeket "esszenciálisnak" nevezik: Lizin, Treonin, Metionin, Arginin,...








